ZZP'er in de Horeca?

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst strengere controles uitvoeren op ZZP-contracten, waardoor het voor horecamedewerkers lastig zal zijn om als ZZP’er te werken. Om op deze verandering in te spelen, bouwen veel horecabedrijven in 2024 het werken met ZZP’ers af. Werk je momenteel als ZZP’er via een bureau of platform in de horeca en wil je ook in 2025 blijven werken in de sector? Dan is het belangrijk om tijdig in gesprek te gaan om de mogelijkheden van een dienstverband te bespreken.

Wij kunnen je binnen een dienstverband ook flexibiliteit bieden in uren en werktijden, zodat je de vrijheid behoudt die je als ZZP’er gewend bent. Neem gerust contact met ons op om de opties te verkennen.

Op deze pagina vind je meer informatie over het verschil tussen werken in de horeca in loondienst en als ZZP’er. Wil je vrijblijvend met ons in gesprek over een mogelijke overstap van ZZP’er naar een dienstverband? Neem dan contact op via onze recruiters of het contactformulier. Natuurlijk kun je ook direct solliciteren op een van onze openstaande horecavacatures.

Zet de stap

Schijnzelfstandigheid in de horeca

De Belastingdienst kijkt naar een een aantal punten om te bepalen of er sprake is van schijnzelfstandigheid:

1. Gezagsverhouding:

Is er een hiërarchische verhouding tussen de opdrachtgever en de zzp’er, net zoals bij een werknemer? Hoeveel vrijheid heeft de zzp’er om zelf keuzes te maken in zijn werk? Dit is een belangrijke factor.

2. Persoonlijke arbeid:

Moet de zzp’er het werk zelf doen of mag hij het ook door iemand anders laten uitvoeren? Als hij verplicht is om alles zelf te doen, lijkt het meer op een dienstverband.

3. Vergoeding:

Krijgt de zzp’er een vast bedrag dat eigenlijk lijkt op een gewoon salaris? Als de betaling vergelijkbaar is met die van een werknemer, kan dat een signaal zijn dat het geen echte zelfstandige is.

4. Organisatorische inbedding:

Werkt de zzp’er samen met werknemers van de opdrachtgever en volgt hij dezelfde regels en aansturing? Dan wijst dit op een dienstverband.

5. Ondernemerschap:

Gedraagt de zzp’er zich als ondernemer, bijvoorbeeld door actief klanten te werven en een eigen reputatie op te bouwen? Dat wijst dan juist op zelfstandigheid.

 

Een dienstverband of ZZP'er? De belangrijke verschillen

Pensioen

Vakantiedagen en vakantiegeld

Scholing

Arbeidsongeschiktheid

ZZP'er vs Loondienst uitgelicht

Vakantie

ZZP'er - Vakantie is voor eigen rekening. Op basis van je gefactureerde uren zal je geld opzij moeten zetten voor vakantie Werknemer - Je bouwt 25 vakantiedagen per jaar op en krijgt toeslagen op feestdagen - Je krijgt 8,33% vakantiegeld boven op je brutosalaris.

Arbeidscontract

ZZP'er - Er is geen sprake van een contract, maar een opdracht. Een opdracht geeft minder zekerheid en bescherming. Je opdracht kan plotseling stoppen. - Je werkt op basis van losse opdrachten, dus je hebt geen zekerheid over je uren en inkomen. Loondienst - Er is arbeidscontract

Arbeidsongeschiktheid

ZZP'er - Tegen arbeidsongeschiktheid moet je zelf een verzekering afsluiten tegen hoge kosten - Vaak is er een enigenrisico periode om de kosten te kunnen verlagen Werknemer - Na een ziektedag krijg je je loon doorbetaald.

Administratie

ZZP'er - Je moet zelf een administratie bijhouden, BTW-aangiftes en een jaarrekening opmaken Werknemer - Recolo zorgt wekelijks dat je loonstrook klaar staat en maakt wekelijks je salaris over.

Pensioen

ZZP'er - Je moet zelf een pensioen opbouwen door geld opzij te zetten Werknemer - Je bouwt pensioen op vanaf dag 1 dat je werkt.

Start vandaag al met Recolo

Meld je aan